Bitterzout

bitterzout

Wat is bitterzout?
Orale bitterzout (Epsom Zout) ook wel bekend als magnesiumsulfaat, was vele jaren geleden (17e eeuw) het meest gebruikte hulpmiddel in Engeland. Het zout is vernoemd naar de stad Epsom in Surrey (beroemdste kuuroord van Engeland), omdat het zout het eerst werd gewonnen uit het minerale water aldaar. Hier werd de magnesium sulfaat gemaakt van een bestanddeel van zeewater (Bitten), dat een ruime hoeveelheid magnesium bevat. De mensen die het gebruikten, wisten niet precies wat de exacte werking was, maar ze begrepen wel dat het goed was voor de gezondheid en het de levensduur bevorderde. De populariteit van het bitterzout sloeg in die tijd ook over naar de rest van Europa. Dat het zout hoge concentraties van magnesium bevat, werd pas aan het begin van de 19e eeuw ontdekt.

Het bitterzout komt voor in zeewater, sedimenten van zoutmeren en in mineralen in kalksteen. Het zout bevat magnesium, zwavel en zuurstof (magnesiumsulfaat). Magnesium sulfaat wordt niet als zodanig in de natuur gevonden, maar wordt kunstmatig gefabriceerd aan de hand van stoffen die magnesium bevatten. De meest geschikte stof hiervoor is de Dolomite, wat gewonnen wordt in de alpen in Zuid-Tirol. Bij het proces wordt carbonaat in de magnesiumcarbonaat vervangen door zwavel, waarbij het vervolgens magnesiumsulfaat wordt. Hierbij heeft magnesium de voorkeur zich te binden aan carbonaat in plaats van aan een sulfaat. Hier zit juist de grote waarde in. De afval van ons dagelijkse voedsel neemt de vorm van carbonaat aan. Niet al het voedsel verlaat het lichaam op een natuurlijke wijze. Het achtergebleven gedeelte (geoxideerde carbonaat samenstelling) heeft de neiging zich op te slaan in het bloed en in de weefsels, wat het lichaam niet bevordert. Doordat het bitterzout affiniteit heeft met het carbonaat, helpt het bij de ondersteuning van het opnemen en verwijderen van schadelijke afvalstoffen.

Wat doet bitterzout?
Bitterzout stimuleert de stoelgang (want magnesiumsulfaat bindt veel water aan zich…en met al dat water schoont u mooi uw maag-darmkanaal op). Het wordt veelvuldig gebruikt, zoals bij een detoxkuur maar ook bij behandelingen in het ziekenhuis wordt het toegepast. Detox gaat makkelijker wanneer uw darmen zijn opgeruimd. Hoe kunt u dit bereiken? Gebruik bitterzout in aanvulling op een klysma, om naast de dikke darm ook de dunne darm te ondersteunen bij de reinigende werking. Bitterzout helpt ook bij de reinigende werking van de lever, de galblaas (opent de galwegen) en pancreas (zie bijvoorbeeld de leverreiniging van Andreas Moritz). Bitterzout is goede zelfzorg.

Bitterzout helpt bij een onregelmatige stoelgang (obstipatie) en geeft ondersteuning bij het opschonen van het lichaam. En opschonen betekent eigenlijk altijd dat je je lekkerder voelt – zeg nou zelf, na een lekker bad, een saunabezoek, of een beauty behandeling voelt u zich toch ook beter? Uw lichaam van binnen lekker reinigen geeft ook een goed gevoel. In de vele lussen en plooien van uw darmen zitten vaak voedingsresten vast en daar gaan schadelijke bacteriën zich aan hechten. Een schone darm kan ook gemakkelijker voedingsstoffen opnemen. U zult merken dat u zich beter gaat voelen!

Het is daarom belangrijk dat u weet dat het stimuleren van de darmwerking een effect heeft op de opname van medicatie, supplementen en natuurlijke voedingsstoffen. Wacht na inname van bitterzout minstens een uur met medicatie. Let ook op met het gebruik van magnesiumsulfaat als u nierproblemen heeft. Overleg desnoods met een arts. Ook willen we u graag meegeven dat bitterzout nooit een oplossing is voor structurele problemen . Voor een structurele verandering is het wellicht nodig uw voeding en levensstijl aan te passen. En niet schrikken als u in eerste instantie een beetje last krijgt van neveneffecten als misselijkheid en hoofdpijn. Dit kan gebeuren, omdat er afvalstoffen in beweging worden gebracht in uw lichaam.

Voor een milde stimulering van de darmwerking  is 10 gram bitterzout nodig per glas water. Bij een sterke stimulering van de darmwerking wordt een grotere hoeveelheid, meestal 20 – 30 gram, ineens ingenomen, verdund met water, limonadesiroop, citroensap of appelsap (we zeiden het al, bitterzout smaakt bitter…) 1 eetlepel is ongeveer 10 gram. Mocht de inname van bitterzout problematisch zijn, overweeg dan eens capsules te maken.

Aanbevolen producten