Ongeraffineerde zouten

Het enige zout dat het lichaam echt goed kan verteren, opnemen en gebruiken is ongeraffineerd zeezout of steenzout. Gewoon keukenzout bevat vaak alleen Natriumchloride en toegevoegd jodium. Het smaakt wel zout, maar voegt erg weinig toe aan onze gezondheid. Sterker nog; natrium verhoogt onze bloeddruk.

Ons lichaam heeft echter wel zout nodig. Geen keukenzout wat geraffineerd (bewerkt) is, maar onbewerkt zout. En dan niet alleen om de smaak te verbeteren, maar vooral om de gezondheid te bevorderen. Ongeraffineerd zout heeft namelijk een heel bijzondere samenstelling, waardoor het perfect past bij de samenstelling van onze lichaamssappen, zoals bloed en celvocht.

De werking van zout in het lichaam

 • goed voor hart- en bloedvaten
 • ter ondersteuning van een goed zuur-base evenwicht
 • voorkomt hongergevoel doordat het de bloedsuikergehalte normaal houdt
 • bevordert een goede darmwerking
 • verzachtende invloed op luchtwegen
 • geeft pollen minder kans (als pollen in de lucht zijn)
 • voor herstel na fysieke inspanning
 • voor behoudt van sterke botten; 27% van de zoutinhoud van het lichaam bevindt zich in de botten; een zouttekort en/of het eten van geraffineerd zout is een belangrijke oorzaak van osteoporose.
 • voor een goede en gezonde nachtrust
 • voor het behoud van soepele gewrichten
 • bij de verzorging van blauwe bloedvaten

Natuurlijk kan ongeraffineerd zout worden toegevoegd aan de maaltijd, maar er is nog een manier om voldoende zout binnen te krijgen; maak en drink een sole. Een ‘sole’ wordt ook wel oerwater of levenswater genoemd.

Sole

Een sole maken

Een sole is een zoutoplossing die je dagelijks aan je drinkwater kunt toevoegen. Het werkt zo:

 1. Neem een glazen pot met deksel (jampot of weckpot)
 2. Vul deze voor ⅓ met Keltisch zeezout
 3. Vul de pot verder aan met water
 4. Schud de pot om het zout te laten oplossen. Een deel blijft onopgelost trouwens.

Neem van deze oplossing een theelepel in een glas water en drink dit naar behoefte. Een richtlijn kan zijn om dit dagelijks in de ochtend, 2 maanden lang te doen, maar dit is natuurlijk per persoon anders. Mensen met een Pitta of Kapha constitutie hebben minder zout nodig dan een Vata-type. Kijk dus naar je eigen constitutie als die bekend is (laat anders eens testen) en naar je klachten. De sole is oneindig houdbaar, mits koel of buiten direct zonlicht bewaard. Ongeraffineerd zout toegevoegd aan drinkwater maakt het alkalisch (basisch) en voorziet je lichaam dus van belangrijke mineralen en sporenelementen.

Aanbevolen ongeraffineerde zouten

Saindhave Lavana

Keltisch zeezout
Himalayazout
Saindhava lavan

Dus, als we dan toch graag zout in de keuken gebruiken, waarom dan niet het gewone keukenzout vervangen door een ongeraffineerd zout?

Ongeraffineerd zout als badzout

Ga eens in bad met zout. De mineralen in het zout worden via de huid opgenomen. Een snel effect is dus merkbaar. Gebruik hiervoor een concentratie van 1%, dus 1 kg op 100 liter water. Ongeveer 20 minuten in het water blijven en daarna lekker uitzweten en goed drinken. Het kan een flinke oppepper aan het lichaam geven.