• Zuiveringszout


Wat is Zuiveringszout?
Zuiveringszout (Baking Soda) ook wel bekend als natriumbicarbonaat, is een zacht en wit mineraalzout. De natriumbicarbonaat is een natuurlijk zout en komt voor in de natuur als Nahcolite, die zijn gevormd na de verdamping van de vele zoutmeren die voorkwamen in Kenia, Turkije, Egypte, Venezuela, de woestijnen van Centraal-Azië, en in Calorado in de Verenigde Staten. Deze meerafzettingen worden geschikt gemaakt voor het vervaardigen van natriumbicarbonaat. Om het natriumbicarbonaat te kunnen vervaardigen wordt de nahcolite besproeid met warm water, waardoor het vervolgens een oplossing wordt. Deze oplossing wordt meerdere malen opgepompt en gekoeld, waarbij er pure natriumbicarbonaat kristallen ontstaan. Uiteindelijk wordt het een minerale stof met de chemische samenstelling NaHCO3, waarbij er een verbinding is tussen één deel natrium en twee delen waterstofcarbonaat of bicarbonaat.

Natriumbicarbonaat in ons lichaam
Bicarbonaat is een essentieel onderdeel in ons lichaam, omdat het de meest belangrijke pH buffer in ons bloed is. Het lichaam gebruikt pH buffers in het bloed om zich te weer te stellen tegen te snelle grote veranderingen in het zuurgraadniveau. Bicarbonaat wordt zelf aangemaakt in het lichaam, waaronder in de alvleesklier, de darmwand en de nieren. Het moet voldoende aanwezig zijn in ons lichaam om het zuur-base balans in evenwicht te houden. De mate van zuur-base wordt weergegeven op een pH schaal van 1 tot 14. Hierbij staat 1 voor zéér zuur en 14 voor zéér basisch (alkalisch). De neutrale pH waarde is 7. De toename in pH is logaritmisch wat wil zeggen dat een pH waarde van 6, 10 maal zo zuur is als een pH van 7. Een pH-waarde van 5 is dan 100 maal zo zuur als een pH-waarde van 7. Een goede zuurgraad in het lichaam is één van de meest kritische factoren voor een goede gezondheid. De pH-waarde van het bloed (zuurgraad) wordt beïnvloed door de hoeveelheid basische en zure stoffen opgelost in het bloed. Als er meer zure stoffen het bloed binnenstromen wordt er meer bicarbonaat geproduceerd. Als er meer basische stoffen de bloedstroom bereiken wordt er meer koolzuur aangemaakt. In beide gevallen wordt de zure afvalstoffen geneutraliseerd. De optimale pH waarde van het bloed ligt tussen de 7,35 – 7,45. Kleine schommelingen in de pH-waarde kunnen drastische veranderingen van het metabolisme in de cellen tot gevolg hebben en zo storingen veroorzaken. Dit betekent dat een juiste balans van de pH waarde van het bloed van groot belang is.

Toepassing en gebruik Zuiveringszout
Dit zout kent vele toepassingen. Het wordt gebruikt als rijsmiddel in bakpoeder en zelfrijzend bakmeel, als middel ter ondersteuning van het behoud van een normale zuurgraad in de maag, in waspoeder, als badzout en in bruisballen.

Zuiveringszout als badzout
Opgelost in water is het een middel ter ondersteuning van een gezond zuur-base evenwicht. Aangenaam warm en lekker genieten van het ‘gladde water’ gedurende ongeveer 30 minuten. Het basische water werkt verzachtend op de huid. Verzuring is een gegeven wat voor elk mens geldt. Door stress, te weinig beweging, verkeerde voedingsgewoontes en onvoldoende diep ademen ontstaat sneller verzuring. Een ligbad of voetenbad met zuiveringszout is een effectieve en aangename manier om ons zuur-base evenwicht op een positieve manier te ondersteunen. Dosering: ongeveer 100 gram/badkuip, 25 gram voor voetenbad. De pH zou 8 tot 8,5 moeten zijn. Dit kan gemeten worden met meetstrips. Minimaal dertig minuten badderen en daarna 30 minuten warm rusten. Goed drinken na afloop. Mengen met epsomzout is ook mogelijk, waardoor tijdens het badderen magnesium kan worden opgenomen. Magnesium ondersteunt de zuur-base-balans.

Zuiveringszout als klysmavloeistof
Enerzijds absorberen de darmen het basische water en stellen het beschikbaar aan het lichaam. Anderszijds wordt de pH-waarde in de darmen zelf in balans gebracht. Dosering: gebruik deze klysmavloeistof wanneer de darmen grotendeels schoon zijn, dus als slotspoeling. Per liter hebt u 5 gram nodig.

Zuiveringszout als bakpoeder
Zuiveringszout is geschikt als bakpoeder om het deeg te laten rijzen. Een prima alternatief voor gist en daarmee geschikt wanneer je gist-en schimmelvrij wilt eten (bijv. bij Candidabesmetting)

Andere toepassingen van zuiveringszout:

  1. milde scrub
  2. mondwater
  3. deodorant
  4. tandpasta
  5. schoonmaakmiddel


Aanbevolen producten:

Zuiveringszout 1000 gr.