Epsom zout

Wat is Epsom zout?
Epsom zout, ook wel bekend als magnesiumsulfaat, was vele jaren geleden (17e eeuw) het meest gebruikte hulpmiddel in Engeland. Het zout is vernoemd naar de stad Epsom in Surrey (beroemdste kuuroord van Engeland), omdat het zout het eerst werd gewonnen uit het minerale water aldaar. Hier werd de magnesiumsulfaat gemaakt van een bestanddeel van zeewater (Bitten), dat een ruime hoeveelheid magnesium bevat. De mensen die het gebruikten, wisten niet precies wat de exacte werking was, maar ze begrepen wel dat het goed was voor de gezondheid en het de levensduur bevorderde. De populariteit van het epsom zout sloeg in die tijd ook over naar de rest van Europa. Dat het zout hoge concentraties van magnesium bevat, werd pas aan het begin van de 19e eeuw ontdekt.

Het epsom zout komt voor in zeewater, sedimenten van zoutmeren en in mineralen in kalksteen. Het zout bevat magnesium, zwavel en zuurstof (magnesiumsulfaat). Magnesiumsulfaat wordt niet als zodanig in de natuur gevonden, maar wordt kunstmatig gefabriceerd aan de hand van stoffen die magnesium bevatten. De meest geschikte stof hiervoor is de Dolomite, wat gewonnen wordt in de alpen in Zuid-Tirol. Bij het proces wordt carbonaat in de magnesiumcarbonaat vervangen door zwavel, waarbij het vervolgens magnesiumsulfaat wordt. Hierbij heeft magnesium de voorkeur zich te binden aan carbonaat in plaats van aan een sulfaat. Hier zit juist de grote waarde in. De afval van ons dagelijkse voedsel neemt de vorm van carbonaat aan. Niet al het voedsel verlaat het lichaam op een natuurlijke wijze. Het achtergebleven gedeelte (geoxideerde carbonaat samenstelling) heeft de neiging zich op te slaan in het bloed en in de weefsels, wat het lichaam niet bevordert. Doordat het bitterzout affiniteit heeft met het carbonaat, helpt het bij de ondersteuning van het opnemen en verwijderen van schadelijke afvalstoffen.

Toepassing Epsomzout?

 • Verhogen van magnesium in het lichaam. voeg een pond zout toe aan een badkuip warm water en ga tenminste 12 minuten badderen.

Volgens een Amerikaans onderzoek wat plaats vond op de Medical University van Zuid-Carolina hebben veel Amerikanen een tekort aan magnesium, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Artsen zeggen dat dit grotendeels voort vloeit uit de toenemende prevalentie van bewerkte voedingsmiddelen in onze voeding. 68 procent van de Amerikaanse volwassenen verbruiken minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium en 19 procent verbruiken minder dan de helft dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is dus belangrijk dat hier aandacht wordt besteed. Klik hier voor het volledige onderzoek.

 • Ter verzorging en verzachting van de huid bij insecten- en kwallenbeten en bij een zongevoelige huid: voeg 2 eetlepels zout toe aan 1/4 liter water. Maak een compres door een katoenen lap in de koude oplossing te drenken en leg dit op de huid.
 • Bij verzorging van zwaarbelaste spieren: voeg een pond zout toe aan een badkuip warm water en ga tenminste 12 minuten badderen. Geeft direct verlichting en sneller herstel.
 • Voor het behoud van soepelere gewrichten: voeg een pond zout toe aan een badkuip warm water en ga tenminste 12 minuten badderen, tenminste 3 maal per week. Na verloop van tijd nemen klachten af.
 • Bij branderige en vermoeide voeten: voeg een half pond zout toe aan een warm voetenbad en ga hier tenminste 12 minuten lang met de voeten in zitten. Eelt is gemakkelijk te verwijderen en pijn neemt af.
 • Bij stress en mentale spanningen (bij stress-situaties): voeg een pond zout toe aan een badkuip warm water en ga tenminste 45 minuten badderen, 3 maal per week voor het slapen gaan.

Volgens een onderzoek van the University of North Carolina leidt een tekort aan magnesium tot een verhoging aan stressreacties. Lage magnesium niveaus kunnen het gevolg zijn van alcoholisme, ernstige diarree, ondervoeding of een hoog calciumgehalte. Verdere studies tonen aan dat magnesium een diepgaand effect heeft op stress en neuronale prikkelbaarheid, waarbij magnesiumzouten, zoals epsom zout, de stress en neuropsychiatrische aandoeningen kunnen verlagen. Magnesium is essentieel voor de productie van energie in de cellen, wat leidt tot meer energie in het dagelijkse leven. Klik hier voor het volledige onderzoek.

 • Bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegels:  voeg een pond zout toe aan een badkuip warm water en ga tenminste 12 minuten badderen, tenminste 3 maal per week.

Gezonde magnesium niveaus in het lichaam worden in verband gebracht met een verlaagd risico op het ontwikkelen van diabetes. Zowel magnesium en sulfaat helpt het lichaamsvermogen bij het produceren en gebruiken van insuline. Klik hier voor het onderzoek.

 • Als haarconditioner: verdeel gelijke hoeveelheden conditioner en epsomzout door het haar en laat dit 20 minuten intrekken. Het haar krijgt meer volume.

Klik hier voor een uitgebreide stappenplan.

 • Als gezichtsreiniger: meng een halve theelepel zout met een gezichtsreiniger en masseer de gezichtshuid. Spoel met koud water en dep droog. Werkt als een diepe reiniger.
 • Voor een goede en gezonde nachtrust: voeg een pond zout toe aan een badkuip warm water en ga tenminste 45 minuten badderen, 3 maal per week voor het slapen gaan.
 • Als scrub voor het lichaam: neem een handvol zout en masseer dit over de natte huid. Uw huid wordt heerlijk zacht.
 • Bij floaten: gewichtloos drijven in warm water als methode van pijnbestrijding, verminderen van stress en herstel van blessures.
 • Bij het onderhouden van planten. Het wordt gebruikt voor het aanvullen van het magnesiumgehalte in planten wanneer er sprake is van een gebrek. Het is essentieel voor zaadkieming en de productie van chlorofyl, vruchten en noten. Magnesium helpt het versterken van de celwanden en verbetert de opname van stikstof, fosfor en zwavel van de plant.

The National Gardening Association US

The National Gardening Association in Amerika heeft verschillende testen uitgevoerd om de effectiviteit van epsom zout vast te stellen bij het tuinieren. Zo hebben ze 6 van hun testers (in Californië, Colorado, Iowa, Pennsylvania en Tennessee) gevraagd om epsom zout op hun ”Gypsy” paprika’s en rozen toe te passen. Zij gebruikten hierbij 1 lepel epsom zout gemengd met een liter water en gebruikten dit vervolgens als bladspray 0p 3 planten in bloeitijd. Deze methode herhaalden ze 10 dagen later. De testers hebben dit ook toegepast bij twee gevestigde rozenstruiken van hetzelfde ras en bespoten deze struik om de 6 weken met dezelfde hoeveelheid bitterzout en water zoals hierboven beschreven. Zij deden dit op het moment dat de bladeren naar buiten kwamen en vervolgens tijdens de hele zomer.

Vier van de zes testers melden dat de peperplanten die met epsom zout behandeld waren groter waren en grotere vruchten hadden dan de planten die niet met epsom zout waren behandeld. Voor de behandelde rozen melden de testers dat de bossige planten meer groener gebladerte hadden en meer rozen dan de niet behandelde planten.

Kathy Stone Downie van Alameda, Californië, merkte veel verschillen in haar behandelde ‘Gypsy’ paprika’s. “De vruchten waren veel groter, bijna twee keer zo groot. Ze waren sappiger, zoeter, en hadden het drievoudige van de dikte van de onbehandelde paprika’s.” Tommy Owen, in Rogersville, Tennessee, zei dat zijn behandelde rozen groener gebladerde en grotere bloemen met diepere kleuren had.

Volgens de Association kunnen groenten zoals bonen, erwten, sla en spinazie prima groeien in bodems met een laag magnesiumgehalte, maar planten zoals tomaten, paprika en rozen hebben een hoge mate van magnesium nodig voor een optimale groei. Het epsom zout werkt het best op gronden die:

 1. een tekort aan magnesium hebben
 2. alkaline zijn (hoge pH waarde)
 3. oud, verweerd en zuur zijn
 4. rijk aan calcium en kalium zijn

Druk hier voor het volledige artikel.

 • En last but not least….bevordert een goed zuur-base evenwicht. Voeg een kilo zout toe aan een badkuip warm water en ga tenminste 15 minuten badderen, om de drie dagen

Toepassing in bad

Voeg 300 tot 1000 gram zout toe aan het badwater. Deze dosering is afhankelijk van de gevoeligheid van uw lichaam en uw eerdere ervaringen. Begin daarom met een lage dosering en observeer de reacties van uw lichaam. Het is handig het zout toe te voegen terwijl het water het bad inloopt. Dit versnelt het oplossen. Zonodig kunt u dus ook nog enkele druppels lavendelolie toevoegen. Blijf tenminste 20 minuten in het warme water zitten.

Na het bad zult u nog een tijdje nazweten. Gebruik deze tijd om het lichaam rust te geven en drink ondertussen minimaal een halve liter water. Het lichaam kan er namelijk flink wat zweet uitwerken, waardoor eventueel ontgiftingsverschijnselen kunnen ontstaan. Houd uw lichaam gedurende een half uur warm om het nazweten te bevorderen.

Dr. Rosemary Waring

Dr. Rosemary Waring heeft in 2016 op de University van Birmingham onderzoek gedaan naar de absorptie van Epsom zout door de huid. Zij heeft hierbij het magnesium- en sulfaatgehalte in het bloed en urine gemeten bij meerdere proefpersonen voor en na een bad met epsom zout.

16 van de 19 mensen hadden meer magnesium en sulfaat in hun bloed na de epsom zout baden dan voor de baden. De anderen hadden verhoogde urine niveaus van magnesium, hetgeen impliceert dat “de magnesium-ionen” door de huidbarrière heen is gekomen en is uitgestoten via de nieren, waarschijnlijk omdat de bloedspiegels al optimaal waren.

Uiteindelijk kwam Dr. RH Waring tot de conclusie dat baden in Epsom zout een veilige en makkelijke manier is om het magnesiumgehalte in het lichaam te verhogen. Klik hier voor het volledige onderzoek.

Epsom zout is niet geurend of schuimend. Om de ontspannende werking van het Epsomzout te versterken kunt u er Lavendel etherische olie aan toevoegen. Het weldadige aroma van de Oleum Lavandulae geeft een bijzondere ervaring in de badkamer.

Wissel de epsomzoutbaden ook eens af met een loogbad, van zuiveringszout of meng beide zouten.

Aanbevolen producten